درباره هزینه تیمداری در فوتبال ایران معمولا ارقام دقیقی از سوی باشگاهها ارائه نمیشود اما بر اساس اخبار غیر رسمی و حدس و گمان میتوان هزینه هر یک از تیمها را تخمین زد!
در واقع باید هزینه تیمهای فوتبال را به دو بخش تقسیم کرد: بخش اول به دستمزد بازیکنان و کادرفنی بر میگردد که قسمت عمده بودجه تیمهای فوتبال در این بخش مصرف میشود و بخش دیگر ، هزینههای جاری تیمهاست که اردوهای داخلی و خارجی، مسافرتها، هزینه هتل، لباس، تغذیه، پرسنل اداری باشگاه، ساختمان باشگاه و دیگر هزینههای جاری ، مخارج این بخش را تشکیل میدهند.
معمولا اکثر تیمها در این قسمت نزدیک به هم خرج میکنند چراکه همه تیمها مجبورند در طول فصل حدود 10 مرتبه با هواپیما پرواز کنند (تیمها برخی مسافرتها را با اتوبوس انجام میدهند ) و هزینه هتل و تغذیه هم که تقریبا مشابه است و بیشتر تیمها هم که در ابتدای فصل یک اردوی خارج از کشور برگزار میکنند.
در مجموع ، بودجه ای که تیمهای فوتبال در بخش دوم مخارج خود در نظر میگیرند بین 500 میلیون تا یک میلیارد تومان است و آنچه که باعث میشود یک تیم را فقیر بدانیم و تیم دیگر را ثروتمند ، به بخش اول هزینههای آنها برمیگردد.
در لیگ ایران تیمی پیدا میشود که دو برابر تیم دیگر برای خرید بازیکن و حقوق مربیانش سرمایه گذاری کند و در واقع همین جاست که تفاوت تیمها آشکار میشود.
اگر هزینه تیمهای لیگ ایران در این بخش تخمین زده شود ، میتوان 18 تیم حاضر در لیگ برتر را به 3 بخش تقسیم کرد.
پولدارها !
به نظر میرسد در این فصل هیچ تیمی به اندازه سپاهان برای بازیکنان و مربیانش خرج نکرده است و اصفهانیها تیمی 7میلیاردی دارند و تنها ارزش دروازهبان و مدافعان این تیم به 2میلیارد تومان میرسد.
امیر قلعهنویی هم اعلام کرده که قراردادش 450 میلیون تومان است و با پاداشهایش به 600 میلیون خواهد رسید.
در جمع بازیکنان سپاهان ، بازیکنان زیادی هستند که بیش از 400 میلیون میگیرند. رحمتی رقم قراردادش را 444 میلیون اعلام کرده در حالی که روزنامههای ورزشی ، مبلغ قرارداد این دروازه بان ملی پوش را بیشتر از این برآورد کردهاند.
در هر صورت ، سپاهان را باید پر هزینه ترین باشگاه لیگ دانست.
استیل آذین را هم باید دیگر تیم ثروتمند لیگ دانست که موفق شده بازیکنان گران قیمتی همچون علی کریمی ، حسین کعبی و فریدون زندی را به خدمت بگیرد. البته این تیم ، بازیکن گمنام زیادی هم دارد و حدس زده میشود که یک تیم 6 میلیاردی باشد.
بعد از این دو تیم ، نوبت به مس کرمان میرسد که مثل سال گذشته تیم پر مهرهای است و آنها هم نزدیک به 6 میلیارد هزینه کردهاند.
بعید است سایر تیمها بیش از 5 میلیارد برای بازیکنان و کادر فنیشان در نظر گرفته باشند. البته اگر تراکتورسازی در استخدام بازیکنان گرانقیمتی همچون عباس آقایی و علیرضا نیکبخت موفق عمل میکرد میتوانست از 5 میلیارد عبور کند.
سایر تیمهای پولدار بین 4 تا 5 میلیارد تومان هزینه کردهاند که در این فهرست ، پرسپولیس، استقلال تهران، ذوب آهن، فولاد خوزستان و صبای قم قرار دارند.
پرسپولیس سال گذشته بیشتر از امسال خرج کرد چون مربی گرانقیمتی همچون افشین قطبی داشت و دو مرتبه هم مربی عوض کرد. گرفتن رضایتنامه علی کریمی و خرید بازیکنان گرانی مثل ابراهیم توره، رحمان رضایی و... هزینه پرسپولیس را به نزدیک 6 میلیارد رساند اما ارزش بازیکنان و کادرفنی امسال پرسپولیس حداقل یک میلیارد کمتر از سال گذشته است.
استقلال هم تقریبا مثل سال گذشته هزینه کرده و تیمیحدودا 5 میلیاردی است. فولاد خوزستان هم در همین رده قرار میگیرد. صبا هم دیگر تیمی است که تیمداریاش حدود 5 میلیارد هزینه برده است.
در اینجا باید به ذوب آهن هم اشاره کنیم که ستاره چند صد میلیونی کم ندارد هر چند که به اندازه سپاهان خرج نمیکند اما ارزش بازیکنان و مربیان این تیم بین 5 تا 5/5 میلیارد تومان تخمین زده میشود.
متوسط ها
سایپا تیمی بود که سال گذشته بیشتر از هر تیمی دست به جیب شد. این تیم در فصل نقل و انتقالات ، ستارگان زیادی به خدمت گرفت و از پیر لیت بارسکی مربی آلمانی این تیم هم نباید غافل شد.
سایپا سال گذشته حداقل 7 میلیارد برای بازیکنان و مربیانش هزینه کرد اما در نهایت ، دهم شد اما امسال برای سایپا خیلی کمتر از سال گذشته بودجه در نظر گرفته شده و بودجهاش حداکثر 4/5 میلیارد است.
استقلال اهواز، ملوان بندر انزلی، پیکان قزوین، مقاومت شیراز، راهآهن و پاس همدان هم تیمهایی هستند که کمتر از 4 میلیارد هزینه میکنند.
این باشگاهها نهایت صرفهجویی رابه خرج دادند و امیدوارند در میانه جدول حضور پیدا کنند. به عنوان مثال راهآهن برای کم کردن هزینهها از تعداد بازیکنانش کاسته است. مقاومت هم سعی کرده بازیکن جدیدی نگیرد و همان بازیکنان قبلی را حفظ کند.
ندارها
در میان مدیران باشگاهها این صحبت رایج است که اگر تیمی با کمتر از 3/5 میلیارد بسته شود سقوط میکند و بعید است که بین این تیمها ، هیچ تیمی با کمتر از این مبلغ بسته شده باشد.
در بین 18 تیم لیگ برتری شاید بودجه ابومسلم و شاهین بوشهر رقمی کمتر از 3/5 میلیارد است البته به نظر میرسد که ابومسلم ارزانترین تیم لیگ برتر باشد.
در کنار این هزینه کردن ها باید به در آمدها هم اشاره کرد،
حق پخش تلویزیونی ، بلیت فروشی ، تبلیغ روی پیراهن و فروش بازیکن ، راههای کسب درآمد در فوتبال ایران است که البته هیچ تیمی نمیتواند از این راهها حتی نیمیاز بودجه خود را تامین کند و در مجموع ، تیمهای دولتی از جیب دولت تامین میشوند و تیمهای خصوصی از جیب مالکانشان!